Bemutatom: Narát, a brit lady-t


Petra és Balázs fotósok. A képi világuk egy letisztult és egészen különleges univerzum. Arról mesélnek, miért döntöttek a nagy rugalmasságot igénylő életformjuk mellett úgy, hogy kutyások lesznek, és miért éppen egy agár hölgyre esett a választásuk..Miért döntöttetek úgy, hogy lesz egy kutyátok? 


Imádjuk a kutyákat, és amikor szeptemberben elköltöztünk, úgy éreztük valami még hiányzik az életünkből. 

Petra: Én és a húgom gyerekként kaptunk egy yorkit, akit imádunk mind a ketten a mai napig, de ahogy az lenni szokott inkább a szüleink vették ki a nagyobb részt a kutyatartásból és most is velük él. 

Balázs: Sajnos sosem volt saját kutyám, de a nagymamámnak mindig is volt, és amikor nála töltöttem gyerekkorom nyarait, imádtam velük naphosszat játszani. 
Amikor elkezdtük tervezni a költözést, felmerült a gondolat, hogy az új lakásba végre lehetne kutyusunk. Ekkor kezdtünk el komolyabban utánaolvasni a különböző fajtáknak, és mondanunk sem kell, hogy az agarakba egyből beleszerettünk, mert annyira különlegesek. 


A legfontosabb szempont az volt, hogy az életvitelünkhöz tökéletesen passzoló fajtát válasszunk, és nagy szerencsénkre az agárról ez teljes mértékben elmondható. Aki nem ismeri az agarakat, hajlamos azt feltételezni, hogy nagyon aktívak, állandóan futtatni kell őket. Ez egyáltalán nem igaz. Narának kifejezetten kicsi a mozgásigénye. Múltkor egy fél órás hegyre menet utolsó lépéseinél Balázs már ölben vitte fel, annyira húzta magát. Alszik otthon, a kávézóban, az étteremben, a kocsiban. Ha megállunk 10 percre inkább leül. Még a futtatóban is lefekszik 2 hatalmas sprint között.


Miért éppen őrá esett a választásotok a menhelyen? 


Ezt inkább tőle kellene megkérdezni! Haha! Ő választott minket. Mi hiszünk benne, hogy mindenkinek megvan az agara, csak meg kell találnia. Az egész örökbefogadásba úgy vágtunk bele, hogy megkeressük a saját agarunkat —ha egy évet kell rá várnunk, akkor egy évet várunk. Nehéz megfogni a pillanatot, igazándiból pont úgy alakult, mint egy szerelemnél. Több kutyust is megnéztünk, de amikor vele találkoztunk, azután csak rá gondoltunk. Igazából semmit nem csinált, de valahogy mégis, mintha a lelkünkre hatott volna. Kétszer voltunk megnézni. A második alkalom előtt úgy indultunk el, hogy megbeszéltük, bár mi beleszerettünk, csak akkor hozzuk el, ha a viselkedéséből úgy érezzük, ő is ezt szeretné. Nara ahogy meglátott, rögtön úgy jött oda hozzánk, mintha már mi lennénk a gazdái. Szólnunk sem kellett, Balázzsal csak egymásra mosolyogtunk.


Nagyon különleges hangzású név a Nara, hogyan választottátok?


A fajtamentésnél Ninának hívták, és bár nemigen hallgatott rá, szerettünk volna neki valami hasonló, de mégis különlegesebb nevet adni. Az évek alatt gyűjtögetett kutyaneves listánkat ekkora félretettük, és elkezdtünk ismét nevek után kutatni. Már a legelső találkozásunkkor volt egy olyan érzésünk, hogy Nara valójában egy kimért brit lady, ezért elsősorban régi brit és skót női nevek között keresgéltünk. A Nara név mindkettőnknek elsőre nagy kedvence lett és amikor elolvastuk a jelentését —the dearest, the nearest —, tudtuk, hogy ez lesz a tökéletes hozzá. Mi a leginkább más a kutyás létben, mint előtte volt? 


Más emberek sokkal nyitottabbak, érdeklődőbbek és könnyebben kezdeményezők lettek velünk, ami szuper dolog. 


Mi volt a legnagyobb meglepetésetek vele kapcsolatban? 


Talán az, hogy amikor jó kedve van, egyszerűen ránk mosolyog. Eleinte azt hittük, hogy a fülgyulladása miatt húzza fel a száját, de miután meggyógyúlt a füle, észrevettük, hogy mindig akkor csinálja amikor jókedve van, vagy ha kedvesen a nevén szólítgatjuk. 
Mennyi időt tudtok munka mellett együtt tölteni?


 A munkánkból kifolyólag abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy inkább arra kell figyelnünk, hogy külön is töltsünk egy kis időt. Minden héten igyekszünk találni egy napot amikor több órára otthon hagyjuk és általában ilyenkor megyünk el vásárolni, mindezt azért, hogy szokja, nem lehetünk mindig mellette. Ezeket szerencsére nagyon jól viseli. A nyári szezonban, amikor mi esküvőnkön leszünk majd, akkor is csak heti egy napot kell külön töltenünk. 


Mi a legkedvesebb közös emléketek? 


Még csak három hónap telt el mióta nálunk van, és azóta minden nap egy kaland tele megható, vicces és elmondhatatlanúl cuki pillanatokkal. Folyamatosan tanulunk tőle arról, hogyan legyünk a legjobb gazdik a számára; mindeközben saját magunkat is egyre jobban megismerjük.


Nara a képeken a most AKCIÓS Flash nyakörvet és Flash pórázt visel. 

Petra, Balázs és Nara történetét instagramon is követhetik. 

Using Format